Joustava aikataulu

Etkö ehtinyt syksyn aloitukseen? Tai tuleeko liikaa tekemistä yhdelle talvelle?

Kasvatustieteen perus- ja aineopinnot on mahdollista suorittaa, paitsi tiiviisti yhden lukuvuoden (käytännössä yhden talven *) aikana, myös joustavalla aikataululla (joustava ajoitusmalli).

(Huomaa, että joustava aikataulu edellyttää ilmoittautumista ja opintomaksuja yksittäisiin kursseihin. Opinto-oikeuden voi saada aina vain yhdelle lukuvuodelle ja yhteen kurssitoteutukseen kerrallaan.)

Joustava aikataulu voi tarkoittaa kahta asiaa:

1) Kokonaisuuden kurssit voi ajoittaa usemmalle lukuvuodelle. Tällöin on otettava huomioon kurssien suoritusjärjestys, jossa tärkeintä on, että johdantokurssit opiskellaan ensin. Kokonaisuuksittain järjestykset ovat seuraavanlaiset. (Huomaa, että yksittäinen kurssisuoritus periaatteessa vanhenee viidessä vuodessa, jonka jälkeen sitä mahdollisesti joutuu päivittämään.)

2) Opintokokonaisuuksien opiskelun voi myös aloittaa keskellä lukuvuotta opiskelemalla ja suorittamalla em. johdantokurssit omatoimisesti ja itsenäisesti. Johdantokurssi(e)n sisällöt tulee olla opiskeltuna, mutta kurssin loppusuorituksen ei tarvitse olla valmis, kun aloitat kurssiaikataulun mukaisen seuraavan kurssin. Seuraavana aikataulussa oleville kursseille voit ilmoittautua joko omatoimisiin tai ohjattuihin opintoihin. Ennen kuin ilmoitaudut johdantokursseille ota yhteyttä: eetu.pikkarainen(at)oulu.fi, sopiaksesi korvaavista tehtävistä normaaliajoituksen seminaariosioille. Huomaa, että tässä mallissa kokonaisuuden loppuun suorittaminen menee aina vähintään seuraavalle lukuvuodelle.

Tarkempia ohjeita ja esimerkkejä:

Perusopintokokonaisuus on keveämpi kuin aineopintokokonaisuus ja sen yleensä kaikki saavat suoritettua yhden lukuvuoden aikana. Aineopinnoissa sen sijaan kannattaa ehdottomasti harkita kurssien jakamista kahdelle vuodella.

Jos vähänkin epäilee, että kokonaisuuden suorittaminen voi jäädä kesken, kannattaa jo aluperin ilmoittautua kullekin kurssille erikseen (ei siis koko kokonaisuuten kerralla).

Omatoimisesti suoritettaviin johdantokursseihin ilmoittaudutaan Oulun avoimeen yliopistoon (ei siis yhteistyöoppilaitosten kautta).

Voit aloittaa omatoimisen johdantokurssin, jos sinulla on mielellään noin kuukausi tai vähintää pari viikkoa aikaa opiskella sitä ennen kuin seuraava kurssi alkaa. Esim. keväällä perusopintojen viimeinen kurssi alkaa huhtikuun alussa, ja siten viimeinen mahdollisuus aloittaa kokonaisuuden suorittaminen on noin maaliskuun alkupuolella.

Aineopintokokonaisuus on kätevää jakaa kahdelle lukuvuodelle esim. niin, että suoritat ensimmäisen vuonna Kasvatus- ja sivistysteorian, Koulutusekonomian perusteet ja koulutusjärjestelmät. Seuraavana vuonna suoritat loput kurssit: Kasvatustieteen tieteenteoreettiset perusteet, Kvalitatiivisen tutkimuksen peruskurssi, Kvantitatiivisen tutkimuksen peruskurssi ja Proseminaari.

Kannattaa varautua siihen, että opetussuunnitelma ja sen myötä kurssit voivat välillä muuttua (- tosin aika harvoin). Tämä voi aiheuttaa ylimääräistä vaivaa ja työtä kokonaisuuden loppuun suorittämiseen.

Mikäli olet aloittanut opinnot joustavalla mallilla ennen syksyä 2017, niin katso täältä miten saat ne suoritettua loppuun nykyisen opetussuunnitelman mukaisesti.

* Oulussa Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto järjestää myös kesäaikaisia kasvatusteiteen perusopintoja. ks. https://www.ppkyo.fi/fi/avoin-korkeakouluopetus/