Joustava aikataulu
Etkö ehtinyt syksyn aloitukseen? Tai tuleeko liikaa tekemistä yhdelle talvelle? Tai haluatko edetä nopeammin?
Kasvatustieteen perus- ja aineopinnot on mahdollista suorittaa, paitsi tiiviisti yhden lukuvuoden aikana, myös joustavalla aikataululla (joustava ajoitusmalli). Mikäli haluat suorittaa opintokokonaisuuden normaalia nopeammin esim. opiskelupaikkahakujen takia, niin katso sivu Nopeutettu suorittaminen. Tällä sivulla käsitellään vain normaalia hitaampaa tai muulloin kuin syksyllä aloitettuja opintoja.
Huomaa, että joustava aikataulu edellyttää ilmoittautumista ja opintomaksuja yksittäisiin opintojaksoihin opintokokonaisuuden sijasta. Opinto-oikeuden voi saada aina vain yhdelle lukuvuodelle ja yhteen opintojakson kurssitoteutukseen kerrallaan.
Joustava aikataulu voi tarkoittaa kahta asiaa:
1) Kokonaisuuden kurssit voi ajoittaa useammalle lukuvuodelle. Tällöin on otettava huomioon opintojaksojen suoritusjärjestys, jossa tärkeintä on, että johdantokurssit opiskellaan ensin. Kokonaisuuksittain järjestykset ovat seuraavanlaiset (huomaa, että yksittäinen kurssisuoritus periaatteessa vanhenee viidessä vuodessa, jonka jälkeen sitä mahdollisesti joutuu päivittämään):
Perusopintokokonaisuus tulee aloittaa joko kurssilla Kasvatus tieteellisen tutkimuksen kohteena tai vapaasti ajoitettavalla ja omatoimisesti suoritettavalla Johdatus kasvatustieteen perusteisiin (2 op) -kurssilla. Kasvatus tieteellisen tutkimuksen kohteena -kurssi suoritetaan aikataulun mukaisesti syksyllä (Johdatus kasvatustieteen perusteisiin -kurssilla voi korvata siitä 2 op). Muut kurssit voi suorittaa sen jälkeen vapaassa järjestyksessä.
Aineopintokokonaisuus tulee aloittaa Kasvatus- ja sivistysteoria-kurssilla (jonka voi myös suorittaa omatoimisesti vapaalla ajoituksella – sovi asiasta kurssin opettajan kanssa). Sen jälkeen voi jatkaa muihin kursseihin vapaassa järjestyksessä, paitsi Kasvatustieteen tieteenteoreettiset perusteet-kurssi täytyy opiskella ennen Teoreettisen ja filosofisen tutkimuksen metodologia-kurssia ja Proseminaari-kurssi tulee suorittaa opintokokonaisuuden viimeisenä opintojaksona.
2) Opintokokonaisuuksien opiskelun voi myös aloittaa keskellä lukuvuotta opiskelemalla ja suorittamalla perusopinnoissa Johdatus kasvatustieteen perusteisiin-kurssin ja aineopinnoissa Kasvatus- ja sivistysteoria-kurssin omatoimisesti ja itsenäisesti. Näiden johdantokurssien sisällöt tulee olla opiskeltuna, mutta kurssin loppusuorituksen ei tarvitse olla valmis, kun aloitat kurssiaikataulun mukaisen seuraavan kurssin. Seuraavana aikataulussa oleville kursseille voit ilmoittautua joko omatoimisiin tai ohjattuihin opintoihin. Huomaa, että tässä mallissa kokonaisuuden loppuun suorittaminen menee aina vähintään seuraavalle lukuvuodelle.
Tarkempia ohjeita ja esimerkkejä:
Perusopintokokonaisuus on keveämpi kuin aineopintokokonaisuus ja sen yleensä kaikki saavat suoritettua yhden lukuvuoden aikana. Aineopinnoissa sen sijaan kannattaa ehdottomasti harkita kurssien jakamista kahdelle vuodelle.
Jos vähänkin epäilee, että kokonaisuuden suorittaminen voi jäädä kesken, kannattaa jo alun perin ilmoittautua kullekin kurssille erikseen (ei siis koko kokonaisuuteen kerralla).
Omatoimisesti suoritettaviin johdantokursseihin (ks. edellä kohta 2) ilmoittaudutaan Oulun Avoimeen yliopistoon (ei siis yhteistyöoppilaitosten kautta). Voit aloittaa omatoimisen johdantokurssin, jos sinulla on mielellään noin kuukausi tai vähintään pari viikkoa aikaa opiskella sitä ennen kuin seuraava kurssi alkaa. Esimerkiksi keväällä perusopintojen viimeinen kurssi alkaa maaliskuun puolessa välissä, ja siten viimeinen mahdollisuus aloittaa kokonaisuuden suorittaminen on noin helmikuun alkupuolella.
Aineopintokokonaisuus on kätevää jakaa kahdelle lukuvuodelle esim. niin, että suoritat ensimmäisenä vuonna Kasvatus- ja sivistysteoria -kurssin sekä kaksi tai kolme seuraavista sisältökursseista: Koulutussuunnittelu, Koulutusekonomian perusteet ja Koulutusjärjestelmät. Seuraavana vuonna suoritat loput kurssit: Kasvatustieteen tieteenteoreettiset perusteet, Teoreettisen ja filosofisen tutkimuksen metodologia, mahdollisesti yksi sisältökurssi ja Proseminaari.
Kannattaa varautua siihen, että opetussuunnitelma ja sen myötä opintojaksojen sisällöt voivat välillä muuttua (tosin aika harvoin). Tämä voi aiheuttaa ylimääräistä vaivaa ja työtä kokonaisuuden loppuun suorittamiseen.
Mikäli olet aloittanut opinnot joustavalla mallilla ennen syksyä 2017, niin katso täältä miten saat ne suoritettua loppuun nykyisen opetussuunnitelman mukaisesti.