Opiskelijatunnukset

(Ks. myös tarkempia ohjeita tietohallinnon sivulta.)

Kun olet ilmoittautunut avoimen yliopiston opintoihin ILPA-järjestelmän kautta ja opinto-oikeus on voimassa (huom: tarkista opinto-oikeusaika ilmoittautuessasi), sinulle syntyy automaattisesti käyttäjätunnus yleensä seuraavan yön aikana (joskus harvoin voi mennä pitempään - jos kolmen vrk päästä ei aktivointi onnistu, ota yhteyttä). Jos sinulla oli tunnus ennestään, se palautuu käytettäväksi. Tunnus on yleensä muodostettu etu- ja sukunimen alkukirjaimista ja se on enintään 8 merkkiä pitkä.

Tämän jälkeen voit aktivoida ja ottaa tunnuksen käyttöön ja luoda sille salasanan seuraavasti:

 1. Siirry verkkopalveluun https://account.oulu.fi/passwd
 2. Salasanan vaihto -sivun auettua kirjaudu sisään palveluun henkilökohtaisia verkkopankkitunnuksia(*) käyttäen "Tunnistaudu" -nappia painamalla
 3. Näet käyttäjätunnuksesi kohdassa "Tunnus"
 4. Aseta käyttäjätunnuksellesi salasana kohdassa "Uusi salasana". Salasanan tulee olla 8-15 merkkiä pitkä ja sisältää sekä pieniä kirjaimia, numeroita että ISOJA kirjaimia ja mutta EI erikoismerkkejä eikä ääkkösiä. ks. lisäohjeita
 5. Kirjoita asettamasi salasana uudestaan kohtaan "Varmista uusi salana"
 6. Ja paina painiketta "vaihda salasana"

Tämän jölkeen odota hetki järjestelmämme vastausta. Jos vastaus on "Salasana vaihdettu kaikille järjestelmille ...", niin voit kirjautua uudella salasanallasi heti weboodiin: https://weboodi.oulu.fi/oodi. Kaikki yliopiston palvelut toimivat viimeistään tunnin kuluttua salasanan asettamisesta. Kirjautumissivulla käyttäjätunnus annetaan pelkästään muodossa tunnus (pienillä kirjaimilla) ei esim. muodossa tunnus@oulu.fi. Optimaan mennessä klikkaa ylintä sinistä kenttää, jossa lukee "Kirjaudu yliopiston tunnuksella".

(*) Verkkopankkitunnusten puuttuessa käyttäjätunnuksen ja salasanan saa Oulun yliopiston tietohallinnon asiakasneuvonnasta (neuvonta@oulu.fi, p. 0294 483080).

Huomaa, että Optima opiskeluympäristön oikeaan ryhmään ja työtilaan pääset vasta kun opintojen vastuuhenkilö on ehtinyt sinut sinne kirjata. Tähän voi mennä taas useampi päivä.

Salasana täytyy vaihtaa 180 päivän välein, tai se lukittuu. Tästä tulee muistutus sähköpostiin. Jos tunnus vielä toimii, voit vaihtaa salasanan osoitteessa: https://www.oulu.fi/passwd (Kohdassa Kone tulee olla valinta paju.oulu.fi.) Mikäli tunnus ei toimi tai olet unohtunut salasanan, uusi salasana luodaan taas pankkitunnuksin osoitteessa: https://www.oulu.fi/perl/tupas/passwd

Käyttäjätunnukset sulkeutuvat kahden viikon kuluessa opinto-oikeuden päättymisestä.

Sulkeutumisesta tulee sähköpostimuistutus seitsemän (7) päivän kuluttua opinto-oikeuden päättymisestä. Ennen sulkeutumista käyttäjän on siirrettävä tarvitsemansa tiedostot pois yliopiston

järjestelmistä (tiedostot häviävät). Opiskelijan perustiedot ja suoritukset säilyvät järjestelmässä.

Opiskelijatunnuksella ja salasanalla voit käyttää mm. seuraavia sähköisiä palveluita:

 • WebOodi (https://weboodi.oulu.fi/oodi)
  • WebOodissa voi seurata omia opintosuorituksiaan sekä tarkistaa opinto-oikeutensa voimassaolon, tilata epävirallisen opintosuoritusotteen sähköpostiin, tehdä muutoksia omiin yhteystietoihinsa sekä määrätä, mille tahoille omia yhteystietojaan saa luovuttaa.
 • OPTIMA-ympäristö: Muista päivittää Omassa tilassa yhteystietosi, niin, että sähköpostiosoitteena on se osoite, jonka viestejä luet. Aseta myös asetuksista sähköpostitiedotteet päälle, niin näet s-postissasi, jos Optimassa on uusia viestejä tms. Ks. ohjeita.
 • Oulun yliopiston kirjaston elektroniset palvelut – Nelli-portaali (http://www.nelliportaali.fi/V/?institute=OY&portal=OY&new_lng=fin)
  • Nelli-portaalin kautta pääsee käyttämään e-kirjoja ja -lehtiä, e-sanakirjoja ja -hakuteoksia sekä elektronisia tietokantoja. Näitä voi käyttää niin yliopistolla kuin kotikoneeltakin käsin.
 • Oulun yliopiston tietohallinnon atk-luokkien tietokoneet
  • Tietohallinnon pitämät atk-luokat opiskelijoille sijaitsevat eri puolilla yliopistoa. Niiden aukioloajat ja sijainnit löydät osoitteesta http://www.oulu.fi/th/tilat.
 • Oulun yliopiston tietohallinnon palvelut (mm Office365 toimisto-ohjelma- ja sähköpostipalvelut

Oulun yliopiston avoimen yliopiston opiskelijaa koskevat samat käyttösäännöt kuin muitakin yliopiston opiskelijoita. Säännöt ovat luettavissa verkossa osoitteessa http://www.oulu.fi/th/node/29325.